Over ons

Kroatië

Nog heel jong, verliefd, totaal onervaren en zonder enig idee te hebben waar we terecht zouden komen emigreerden wij, Mila en Stjepan, vanuit Oost-Kroatië naar Nederland waar wij onze studies hebben voorgezet. Afscheid nemen van onze dorpen Valpovo en Belisce, van vrienden en onze familie was erg pijnlijk. Toendertijd hadden we maar één wens: zo snel mogelijk terugkeren naar Kroatië waar wij toen zoveel heimwee naar hadden. Begin jaren ‘80 lieten we een huis in Zagreb bouwen, maar na de geboorte van onze tweede dochter besloten we alsnog in Nederland te blijven en ons bestaan hier verder op te bouwen.

Het huis in Zagreb dat al die jaren leeg stond is inmiddels verkocht en kon Milahomes in Mali Lošinj deels gefinancierd worden.

Waarom nu Lošinj?

In 2005 ging Mila – die vanaf 2001 in de zorg haar plek heeft gevonden – samen met vertegenwoordigers van zorgverzekeraars in Nederland op een tour in Kroatië om de mogelijkheden voor een samenwerking Nederland-Kroatië te verkennen. De laatste plek die toen werd bezocht was het eiland Lošinj, waar de kliniek voor astma, allergieën en longaandoeningen werd bezocht.

Eind 2006 kreeg Mila een longontsteking die meer dan zes weken duurde. Het verhaal dat over de genezing van o.a. longaandoeningen toen in de kliniek werd verteld – die bij haar tijdens het bezoek in 2005 in Lošinj enorme indruk heeft gemaakt – heeft haar na overleg met de huisarts doen besluiten om begin 2007 gelijk naar Lošinj af te reizen.

Al binnen een paar dagen merkte Mila dat het verblijf op het eiland Lošinj haar heel goed deed. Mila spreekt niet over wonderen, maar is ervan overtuigd dat de schone lucht – nog steeds 0% vervuild – op eiland Lošinj, de geur van dennenbomen en verdamping van het zout uit de zee gecombineerd met geuren van salie, lavendel en vele andere planten en bomen, het beste middel is voor de genezing van de luchtwegen, astma en allergieën. Vanaf dat moment zijn wij gemiddeld twee keer per jaar – in het voorjaar en late najaar- op het eiland Lošinj met vakantie.

Ons paradijs op aarde

In 2015 liepen wij tijdens een wandeling door Poljana II tegen een oud huis aan dat te koop stond. Een zeer oud vakantiehuis, met veel achterstallig onderhoud, op een werkelijk prachtige locatie. Met een geweldige ligging aan de zee, adembenemend uitzicht vanaf het terras, veel groen en bomen. Het huis had de mogelijkheid om je op slechts 5 minuten lopen door het dennenbos volledig terug te kunnen trekken en te genieten van een eigen stukje wilde zee en strand.

Zonder lang na te hoeven denken hebben we besloten om dat huis, op die prachtige locatie, te kopen. Heel snel hebben onze dochters ook ingezien dat dit echt een geweldige plek is en dat het zonde zou zijn om alleen dat gekochte oude huis op te knappen, wat in eerst instantie ons plan was. Zij hebben voorgesteld om het oude huisje (70 m²) af te breken en samen een volledig nieuwe villa te bouwen. Na het verkrijgen van de bouwvergunning is het afbreken van het oude huis en het bouwen van de nieuwe woning in de herfst van 2017 van start gegaan. Met behulp van kwalitatief vakmanschap en met onze hoge normen is ons paradijs op aarde inmiddels met veel aandacht voor detail en kwaliteit gebouwd en ingericht.

Toch een beetje terug naar Kroatië

Vanaf 2021 zijn wij met pensioen. Wij gaan niet remigreren – Rotterdam is onze stad  en Nederland is ons tweede vaderland – maar we zullen wel vaak in Lošinj verblijven en volop genieten van dit prachtige eiland om vooral ook actief te blijven. Hiermee is onze vroegere wens om terug te keren naar Kroatië toch deels vervuld.

Wij hopen ook u te mogen verwelkomen in één van de exclusieve vakantiewoningen van Milahomes, om te genieten van dit eiland en inmiddels ons paradijs op aarde. We delen graag onze ervaringen over Lošinj met u, onder het genot van een glaasje Kroatische wijn op een van de terrassen of in de tuin van Milahomes. Na uw eerste keer op Lošinj zult u daarna gegarandeerd niets anders meer willen.

Menu